12 maj 2022

Same shit, different jacket!

Nya tider för både mig, Nordlund Sports AB samt Stiftelsen 10kAlpine. I dagarna blev det officiellt att min roll i alpinbackarna blir en annan än den varit de sista åren. Ett hedersuppdrag där jag får möjlighet att representera Sverige som tränare för det alpina damlaget blev för roligt för att säga nej till.
Som svensk är det alltid den ultimata stoltheten att få vara en del av den ledarstab som försöker hjälpa åkarna till framskjutna placeringar ute på den största arenan. Efter alla års val och jobb är de framme i den del av karriären där man förväntar sig resultat både från såväl sig själv som från en hel nations intresserade. Mitt i denna känslostorm där jubel blandas med olika typer av tårar och skrik ska jag återigen försöka bidra med mina bästa egenskaper.

Vi ledare skapar förutsättningar för de aktiva att prestera. En offensiv, samstämmig och trygg miljö ger åkarna rätt stöd att vinna tävlingar.
Väl medveten om alla olika vägar som lett fram till dessa unika personers egenskaper, kommer inte någon annan än åkaren själv till slut vara ansvarig för sina utveckling och prestationer.

Min professionella ledarkarriär startade 1994 och har gått via ungdomsgrupper, skidgymnasium, alternativ till skidgymnasium, kommersiell träning, landslag för både gammal som ung, svenskar och norskar och Bellman och jag vet inte allt. Gemensamt för alla uppdrag har varit det jag hoppas få uppleva även på min nya arbetsplats:

• Skidglädje
• Engagemang
• Få vara sig själv
• Här och nu
• Drömmar
• ”Omöjliga” mål
• Kamratskap

När jag nu vänder tillbaka till landslagets ledarteam gör jag det efter 13 år utanför ”den svenska modellen”. Om man sammanfattar är allt egentligen exakt detsamma.

Många vill bli bäst,
en del klarar av att göra arbetet som krävs för att bli det,
ett ytterst fåtal har tillräcklig tur som räcker så att de kommer ända fram.

Det viktigaste är trots allt inte det där resultatet i slutet. Det är vägen dit som är det man kommer ihåg.

Världen är liten. Idrottsvärlden mindre. Alpinsverige pyttelitet. Man kommer mötas igen med gul, blå, grön, ful, fin, blöt eller torr jacka. Till slut, som boken ”Naken om baken, Olczak-Sandler” sade, under kläderna är alla människor nakna.

Min roll i 10kAlpine kommer framöver att övergå till en sportchefsroll där jag har ett övergripande ansvar för den sportsliga verksamheten.

Vill passa på att rikta ett hjärtligt och innerligt tack till alla fantastiska människor som varit en del av 10kAlpine och bidragit till att vi idag har en av landets absolut största och bästa utvecklingsmiljöer för alpina skidåkare. Resan har bara börjat!

Champions are made. Not born!