22 november 2017

Sammanfattning försäsong-2017

U16 gruppen efter sista passet i Pitztal för i år.

U16 gruppen efter sista passet i Pitztal för i år.

En relativt kompromisslös höst lider mot sitt slut. Efter drygt 40 skiddagar, runt 150 planerade fyspass och fyra barmarkstester står vi redo att summera försäsongen.
Vi har använt oss av Oscar Larsson på Elitesportsperformance för att få till en varierad, allsidig, skadepreventiv och kul barmarksträning. Nytt för i år var även att vi körde två säsongkundsgrupper, en U14 ledd av Björn Lison Almkvist och en U16 ledd av mig, Jörgen. Vi fokuserade på att skapa en bra miljö där föräldrar, åkare och tränare tillsammans utgör en konstellation som ska leda till maximalt utbyte. Ambitionen att stärka klubbarna i regionen som tidigare kommunicerats börjar även det att ge resultat då både föräldrar och framförallt åkarna tar med sig bra saker hem till hemmaträningarna. Att leda pass lyfter åkarna och ger ännu bättre effekt för egen del.

En mer renodlad teknikmodell där vi utbildar åkarna efter en ordning utgående från Robert Hanssons bok har applicerats. Vi tycker det känns mycket bra att förhålla oss till mer konkreta utbildningsstegar för att minska ”mumbo-jumbo”- språk samt att underlätta överlämningarna mellan olika tränare och grupper både inom och utom Nordlund Sports regi.
Glaciärträningen i Norge var till stor del friåkning för att samla alla runt grundfilosofin. Vädret var minst sagt varierande men tack vare klara mål med varje dag så gjorde åkarna framsteg. Folgefonn Sommerskisenter har visat sig vara väldigt hjälpsamma. Möjligheter till effektiv träning är stora och harmonin stor bland alla deltagare under dessa läger.

Fonna

Fonna

2016 06 14_NS1_1617_Fonna_dag1o2_0107_redigerad-1
Regionstränare Petter Lindström övervakar från "hans" hink

Regionstränare Petter Lindström övervakar från ”hans” hink

I september valde vi att inte störa skolgången mycket och lät åkarna fokusera på barmarksträningen istället. Fysiska utvecklingen är enorm på framförallt killarna som är mitt i puberteten. Knappt man känner igen dem mellan gångerna man träffas:)
En liten tripp till Litauen hann vi med iaf.

Österrikeg0021598

f02_2719-2

f02_2811-2
Ett massivt program från v.41 till 46 med stor variation i träningen genomfördes i samarbete med Kjelle Åhlén på Sport Support Scandinavia. Med hans erfarenhet och nätverk kan vi lägga fokus på prestationsutveckling istället. Under v.44 körde vi det fram till nu största lägret med över 45 åkare i olika grupper och nästan 70 personer inblandade. Hjältemod och gapskratt lade grunden till stor utveckling under veckan. Alla åkare (och nästan alla föräldrar) körde den fruktade Wildspitzbahn med branter som ställer några frågor till egot…

Nu är vi hemma och laddar batterierna inför en vinter i fjällvärlden samt inte minst i hemmabacken. Ska bli spännande. Tack alla för att ni gör livet fantastiskt att leva och vårt jobb till världens bästa!

Mvh Jörgen, Björn, Carl Johan, Oscar, Jakob m.fl!